Glida fram på en räkmacka

För några år sedan kände goa gubben Lasse Kronér att han måste berika världen med en hel bok om de mackor han brukar fixa till hemma i Götet. "Åttio väldigt goda mackor" heter den. Flugorna tycker att det räcker med en väldigt god macka - nämligen den här. Skapad och uppäten av ena flugans svåger Axel. Denna A-macka består av bageriet Styckens tunna kaka, majonäs, rökgravad lax från Royal Savolax Göteborg, dill, pillade räkor från Dyrön samt aioli. Hatten av för Axel!

image3


Grattis Anno 1900!

Anno 1900, Malmö, fyller 25 år. Grattis säger vi!
De firar med att erbjuda en jubileumsmeny a´ 3-rätter för 295 kronor.

image2

Klem / T & G.


Vårtrött?

Pigga upp er med ett besök på Bantorget 9 i Lund. Ny, härlig meny hittar ni på: http://www.bantorget9.com/mat.shtml
Till förrätt kan man avnjuta bl a blåmusslor och lamm och till varmrätt lockar de
med tonfisk och vårkyckling.
En fin avsmakningsmeny på hela åtta rätter finns för 635 kronor.

Klem / T & G.


Skaldjur rules

En av flugorna har varit på långhelg i vackra Skärhamn på Tjörn hos syster och svåger. Där blev hon serverad sagolik mat i form av bl a skaldjur samt italiensk buffé. Så gott, så gott. Gör dina egna Moule marinière redan ikväll!

image2
Moule!!

Stäket, Lund 27 april 2008 - 3 konfiterade flugor


Fredag kväll och Stäket har just öppnat. Det är fullbokat men ännu har inte gästerna kommit och intagit sina platser. Miljön andas historia och vid ankomsten blir vi visade ner i valvet på ett välkomnande sätt och försedda med menyn. Det finns en hel del att välja på, både av kött och fisk och klassiker som Stäkets fondue. Men eftersom vår tid är lite knapp får vi lämna "långkoken" till de andra gästerna och istället sikta in oss på den övriga menyn.


Efter vitlöksbrödet, en ganska ospännande upplevelse som vi fick vänta ganska länge på, bärs så varmrätterna in, även de med ganska sen ankomsttid. Vi valde hjortfilé med enbärssås och potatisstänger som serverades med smörsvängda sparris och morötter samt ankbröst med äppelmuffins (ja, som i kakan), persikosås och rostade rotfrukter blandade med "fransk potatis" (div. små potatisar som liknade nypotatis). Fin uppläggning som tilltalade ögat. Hjortfilén smakade som den skulle och ankan lyftes av de sötare tillbehören. Konsistenserna visade att man tillagat kött och fågel förut men potatisarna var i båda rätterna något hårda. Dessutom fanns det några små gruskorn på potatisen i den ena portionen och det är ett no-no. När det gäller smakerna stannade vi tyvärr i lite av ett jaha... För 195:- eller 210:- skulle man nog kunna begära något mer. Gott? Ja. Prisvärt? Nej!


När det gäller servicen finns inte mycket att säga. Den var korrekt och trevlig men vår placering nära baren gjorde att man ibland kände sig lite väl påpassad.


Så till kaffet som serverades helt naturellt med tetramjölk(!). Det är inte ok på ett ställe av det här slaget! Tetramjölk borde endast serveras på ställen där det verkligen är befogat. 
Vi slår även ett slag för små "treats", både före och efter maten! Det kostar så lite men ger gästen ett helt annat intryck av stället! Vi anser att alla krogar- oavsett storlek - för sitt eget bästa borde bjuda på något litet före maten och något till kaffet. Även om det bara är en brödbit och/eller en mintkaka så blir effekten positiv.


Vårt råd är att om ni ska gå till detta klassiska lundaställe bör ni satsa på fonduen. Den serveras snabbt med flera goda såser och till ett pris som inte avskräcker.


Vi sammanfattar det hela med ett "Jaha..." och delar ut tre pigga flugor, som dock tröttnar en stund efter besöket då hålet i plånboken känns större än känslan i magen.