Mathjältar

I vår blogg vill vi först och främst berätta om härlig (och ibland rälig) mat i Skåne. Men ibland gör vi avstickare ut i landet när vi nosat upp något som är extra bra och något som vi tycker att ni måste veta/testa/smaka på.

Som Lotta Lundgrens blogg
http://www.familjenbra.blogspot.com/ . Lotta, du är vår idol. Om du var vår hemmafru skulle vi gråta av lycka varje dag vid middagsbordet. Denna matblogg har allt. Fina foton och härliga recept med fantastiska berättelser som en bonus. Läs och njut! Men viktigaste av allt - prova recepten.

Tänk att prenumerera på matkassar. Vilken bra idé! Därför vill vi idag hylla Karin och Lotta i Habo som levererar matkassar och recept till hushåll i Habo och Jönköping med omnejd. Du hittar deras fina hemsida här: http://www.familyfood.se/Startsidan,10582,0.html . Genier i vardagen - got to love them!

Klem / T & G


Ny vårmeny på Carlssons Trädgård

Nu har våren kommit med besked till vårt underbara landskap! Fira detta med ett besök på trevliga Carlssons Trädgård som i dagarna lagt upp en sprillans ny meny på  http://ciceron-info.com/carlssons/ .
En "Lammrygg bakad på låg temperatur, brässerad lammstek i egen buljong med tomat och potatiskrokett smaksatt med getost", tack!


Anno 1900, Malmö 11 April 2008 - 5 konfiterade flugor


Vi har drabbats av förälskelse och föremålet för denna är Jert och Company på Anno 1900, Norra Bulltoftavägen, Malmö.


När du stiger över tröskeln till Anno 1900 slår det emot dig: Gemytet! Detta är en krog som har gjort hemmakänslan till ett koncept. Vi mottogs av den lågmälda servispersonalen och blev visade till vårt bord. Menyn presenterades på en tavla och där fanns både hälleflundra och pärlhöna. Specialitén på Anno 1900 måste ändå sägas vara grillbuffén och därför valde vi den. Till den valde vi husets röda vin, Moncaro 2006 Marche Sangiovese.


Vi tog vägen till buffébordet där vi under ledsagan av Jert tog för oss av grönsakerna. Potatissallader varvades med rostade paprikor, brynta champinjoner och bönblandningar. Tillbaka vid bordet högg vi in på läckerheterna. Grönsaker kan vara trista, tråkiga och slappa men dessa hade en otrolig spänst och smak. Köket hade tänkt till i smakkombinationerna och behandlat primörerna med all den kärlek som de förtjänade.


Ivrigt påhejade av Jert vände vi ännu en gång tillbaka till buffén där han nu tagit plats vid skärbrädan och serverade väl tilltagna bitar av ryggbiff, kalvstek, tupp, fläskfilé och oxfilé. Till det fick vi en timjansdoftande potatisgratäng och klyftpotatis. Såserna som serverades var en grönpepparsås samt en rödvinssås.


Vilka smaker och vilka konsistenser! För den som älskar rött kött var detta paradiset då de rätt tempererade köttbitarna smälte som smör i munnen. Såserna kompletterade rätterna väl, speciellt grönpepparsåsen som definitivt inte var gjord på mellanmjölk och förtorkade pepparkorn.


Under hela måltiden finns personalen där med sitt glada humör och gemyt. Hela ställas andas hemma och man känner sig mer som en vän på besök än som en gäst. Inredningen bjuder på män i guldram, så även på toaletten. I vilken annan miljö som helst skulle det kunna kännas kitschigt men här harmoniserar det väl med konceptet.

Efterrätt mäktade vi inte med men väl tre koppar gott kaffe var samt ett antal tryfflar. Kaffet bryggt a la minute och tryfflarna serverade på ett rejält kakfat.  


Notan slutade på runt 800:-. Detta ser vi som oerhört prisvärt för den måltid som vi serverades.  Priset i kombo med maten, smakerna och den ypperliga servicen kan bara ge ett betyg - fem kalasklädda flugor.


Lunch i Trelleborg

Ungefär 30 minuter från centrala Malmö hittar man den ena flugans arbetsort, Trelleborg. Det är en stad med många restauranger, men vad finns det för en liten fluga att bli glad över när det kurrar i magen vid tolvsnåret? Var är bottennappen och var är topparna?


Vi börjar i botten. På Horizont på Hamngatan kan man för över 70 kronor få en lunch som för det mesta är ganska fantasilös och trist. Det är dyrt och det vägs inte upp av den ganska trevliga salladsbuffén eller den fina utsikten över arbetet i hamnen.  En bit därifrån på gågatan ligger Istanbul, ett lunchhak med en meny som sällan får en att känna längtan att ta stegen upp till restaurangens inre. Dock är det välbesökt av någon helt outgrundlig anledning.

Går man istället åt andra hållet hittar man stans och enligt en källa södra Sveriges bästa sushiställe. Det är väl värt ett besök för den som gillar den råa fisken på risbädd.


Om man istället fortsätter gågatan upp hamnar man på vad som nog ses som en av stans trendigare restauranger, A9. Lokalen är nyrenoverad  med svarta stolar och borstat stål men är lite dragig och maten är väldigt ojämn. Ibland kan man få en bakad potatis för 70 kronor som man hade gjort bättre själv, och ibland kan man serveras den mest fantastiska fisk med blomkålspuré för samma pris. Hela stället är en chansning! Vad som inte är det är stans bästa thai, Pad Thai på Östergatan. Här får man till blygsamma 60 kronor två olika thairätter med fina höga smaker och goda spänstiga grönsaker. Det man kan invända mot är kanske att det för det mesta är kyckling som bas i båda rätterna, men bra - det är det.


På väg ut ur stan ska man inte missa Trelleborgs konferenscenter Forum. På Johan Kocksgatan huserar Hotell- och restaurangprogrammet och där man tre dagar i veckan kan äta riktigt bra mat, lagad och serverad av skolans elever. En rejäl och vällagad husman serveras för blygsamma 48 kronor och har man gott om tid kan du få smaklökarna retade med trerätters för runt 95 kronor. Det är riktigt bra mat - snyggt upplagd och mycket välsmakande.


Dagen detta antecknas har dock Flugan lämnat Trelleborg och begivit sig till Idala gård som ligger öster om Trelleborg. Det är en liten genuin familjeägd gård som slagit sig in på den italienska vägen. Lunchen som serveras föregås av två sorters bröd med en hemgjord pesto och när den är uppäten kommer huvudrätten, en lax- och skaldjurslasagne med en fräsch sallad med sparris och en mascarponedressing. Till kaffet serveras en hemmagjord tryffel, doppad i vit choklad med smak av passionsfrukt och apelsin. Den blir pricken över i :et och flugan lämnar detta gemytliga ställe som en lite lyckligare människa. Så även om det ligger en bit från ära och redbarhet: Åk dit! Det är värt det vilken dag i veckan som helst!


Ny vårmeny på Bantorget 9

Bantorget 9 har vårkänslor och erbjuder bl a vit sparris och fläsksida med konfiterad svål. En av "flugorna" var där i lördags och åt tillsammans med sin syster och idel lovord hördes från deras bord. Då båda "flugorna" inte var på plats kan vi inte sätta något betyg men vi uppmanar härmed alla med kurrande magar: gå till Bantorget 9! 

 
http://www.bantorget9.com/index.shtml

Klem / T & G.

Två oaser i Lund

För Lund (Sveriges?) bästa choklad tar ni er till Hovby No. 9 på Stora Gråbrödersgatan 3. In genom porten nr 3, sedan över gården och genom nästa port. De har öppet onsdag till fredag 12-18 samt lördagar 10-14. Där kan man bl a köpa calvadostryffel. Så gott så att änglarna gråter. http://www.hovbyno9.se/

Ta er en liten bit utanför staden och gör ett besök på underbara Glorias äppelgård. Ett familjeföretag med äppelodling som tillverkar fina produkter som kommer förgylla er tillvaro. Botanisera i den lilla butiken och köp "Glorias heta" - en god stark sås på äpplen och piri-piri. Ett måste! Deras olika sorters chutneys och vinäger är också mycket bra. Fika kan man med fördel göra där och naturligtvis serveras äppelpaj.
Just nu är det lågsäsong i äppelgården och öppettiderna är fredagar 10-18. Men under högsäsongen 17:e augusti till 11:e december har de öppet fredag till söndag 10-18. http://www.gloriasappelgard.se/