Sportlov



Blossas glögg spetsad med rom serverad i vårlika glas. Vad passar bättre efter en vintervacker promenad?

Giving is receiving

Dörröds stolthet - Anna - blev ett år vackrare i november och sent om sider firades hon med en god middag på Tempo nu i tisdags. Fluga T. var med och rapporterar att Tempo behåller sin ställning bland Malmös främsta krogar. Förrätten var knaperstekta kycklingbitar i en fin sherrybuljong och varmrätten var en härlig kummel med potatismos, blåmusslor och mangold. Gott och vackert och vilken personal  - ibland blir allt så rätt. På Tempo är det rätt mest hela tiden!

Tempo Bar & Kök
S. Skolgatan 30A
214 22 Malmö
Tel: 040-12 60 21


Myntha kök och bar, Lund 5 februari 2009 – 3 konfiterade flugor

Efter bombdåd i idylliska Lund stängde vårt gamla vattenhål &bar. Ur askan uppstod Myntha kök och bar och det var dit vi styrde kosan en kulen februarikväll.


Vid ankomst till Myntha hälsades vi välkomna av en styck trevlig servitör. Vi fick slå oss ned vid vårt bord och fick våra menyer. Menyn består av fem förrätter, sju varmrätter som spänner mellan pasta och fisk till kött och "Myntha steaks" samt tre desserter. Förrätterna ligger runt 79 kr och varmrätter från 139 - 235 kr. Någon vinlista fick vi aldrig men vi såg att den fanns.


Våra magar skriade efter mat så vi fick be om något att gnaga på innan maten kom och vi fick in en korg bröd och en skål olja. Inga brödtallrikar. Vi gillar bröd + olja men kom igen - det är inte "rustikt, italienskt, lantligt" att servera bröd så - bara slabbigt. Men det gick ner - vi är inte nödbedda.


Som varmrätt valde båda flugorna den gräddiga fisk- och skaldjursgrytan smaksatt med saffran, tomat och vitlök och toppad med aioli för 139 kr. Varmrätten serverades hyfsat snabbt tillsammans med två bitar vitlöksbröd. Portionen var enorm. Hulken hade med lätthet blivit mätt. Smaken var fin; len och gräddig med en behaglig balans mellan vitlök och tomat. Fisken gissar vi var lax och skaldjuret för dagen var burkräka. Smaken (undantaget räkorna) var det som sagt inget fel på men den enooorma portion som serverades gjorde att man tröttnade efter ett tag. Burkräkorna lämnade en järnaktig smak som inte var helt toppen. Kanske kunde kocken ha brutit av med något välsmakande skaldjur på toppen - några färska musslor eller en kräftklo. En annan variant vore ju såklart att servera grytan i mindre portion och använda färska räkor. Aiolin var fin och smaksatt med citron - fräscht och gott.


Trots stinna magar togs beslutet att flugorna skulle kalasa på ännu en rätt - en dessert. "Gammeldags (?) vaniljglass" och enligt menytexten skulle den vara "Hemmagjord såklart, med varm chokladsås och bananchips". Nu la Myntha in en andra växel och höjde sig ett snäpp. Riktigt god vaniljglass serverad i en skål men den lena, goda chokladsåsen i en egen skål vid sidan om. Så enkelt och så gott! Bananchipset var en torr och hård historia som vi hoppas de stryker direkt. På toppen av glassen tronade en kvist mynta... Nice!


Vad blir då betyget? Nja, Bong yvdes ganska rejält över servicen och visst, den var inte alls otrevlig men då lokalen inte var överfull önskar vi att de visat oss något mer uppmärksamhet och presenterat vinlistan, serverat dryck lite kvickare, gett oss assietter till brödet och helt enkelt tightat upp det hela. Det var lite slappt om man säger så. Inte otrevligt alls - bara lite ...

håglöst? Vi hoppas inte att Myntha tröttnat redan utan gasar på istället och lyfter sig ett snäpp. Både angående service och mat. Man får kvantitet för pengarna men inte alltid kvalité.


Betyg: Tre mätta flugor.


Hela kalaset landade på 541 kr och då drack vi mineralvatten/lättöl samt dubbel espresso/te till. Eller dubbel expresso som det heter på Myntha-språk...


Semlemums

Under lördagen tog sig en av flugorna ut på långpromenad i den stora staden och vad fick hon med sig hem om inte en liten, liten gudabenådad semla. Den inköptes på Konditori Amarant då flugan av egen erfarenhet vet att det är där de allra sötaste semlorna serveras. Snart kommer väl Sydsvenskans testpatrull och påstår något annat, men minns då: De har fel, flugan har rätt.


Bullen är riktigt tung, mandelmassan lagom söt och dold av ett mycket stort lager spritsad grädde. Vill man kan man även få dem utan florsockerpuder. Bara en sån sak. Efter att man med taket grävt sig en bit in i den mjuka härligheten är det bara att hugga in på bullens botten och försöka göra det utan att få grädde på hela näsan. Amarants bullar är utan tvivel värda sina 16 spänn och får givetvis de högsta betygen. Så vad väntar ni på? Alla ni som bor i Malmö: KÖP en (eller varför nöja sig med en? Köp ett helt dussin vettja!)idag!