Indian Haweli, Malmö 1 februari 2007 - tre konfiterade flugor

Indian Hawelis hemsida är informativ. http://www.indianhaweli.com/ Redan före besöket kan vi göra oss en klar bild över stället och det tillsammans med alla lovprisningar från vänner och bekanta var vi redo att ge oss i kast med Möllans indiska pärla.

Vi tog trots förhandsinformationen på hemsidan god tid på oss att välja, och till slut föll valet på Chicken Somosa till förrätt och till varmrätt Chicken Tikka Sizlar och King Prawn Madras. Drycken blev mineralvatten och Mangojuice.

Vi kunde konstatera att detta är helt klart ett hak. Inredningen varierar slående och det tycks som att det är mycket stammisar. Servicen är till en inledning korrekt men mycket tystlåten och det tar inte lång tid innan vår Somosa är på plats. Somosan var dock ingen riktigt höjdare. Den kändes fabrikstillverkad och vi ställde oss frågan till varför man petat i gröna ärtor. Däremot gjorde yogurtdressingen sitt och räddade upp det hela.

Varmrätterna serverades och visade sig vara mycket smakrika och välgjorda. Den röda kycklingen serverades på ett gjutjärnsfat och fettet fräste fortfarande vid serveringen. Till den kom en grönsakssås som kanske hade kunnat hottats upp lite, men den kunde ersättas av raitan som vi beställt till. Räkorna visade sig ha perfekt tuggmotstånd och ha en riktigt bra styrka. Kul när det som sägs vara starkt verkligen är det. Det enda negativa med varmrätten var att de flesta rätterna serverades på tunna plåtfat, vilket gjorde att de kallnade väldigt fort .

Mätta funderar vi på kaffe och efterrätt. Men nu hade något hänt. Servicen bara dog. I 30 minuter sitter vi med tomma tallrikar framför oss och funderar på när de ska komma och plocka undan. Vi ber om notan och inte heller då kommer någon fråga om något mer eller några av tallrikarna ut i disken. Notan kommer och nej, det blir ingen dricks.

Ställets styrka är klart maten och priserna. 400:- landade det hela på och det känns inte som ett rån. Däremot borde servisen bättra på sin service, för mat som denna har absolut rätt till en bättre inramning.

Betyget? Tre konfiterade flugor


Vad är en konfiterad fluga?

Konfiterade tankar är en bok som nu under snart funnits två år. I den har två vänner antecknat sina recensioner av matställen runt om i Skåne. Betyg har också givits, i form av konfiterade flugor. Nu går bok också över till blogg och namnet är då givet.

Ställena har valts med lika delar omsorg och slump och allt eftersom tid har passerat har kritiken blivit mer utvecklad och sinnet för smak och stil skarpare.

Hoppas ni här kan hitta inspiration till egna besök. Men kom ihåg: Alla omdömen är våra åsikter och ska kanske inte ses som totala sanningar.

Italia il Ristorante e Pizzeria, Lund 5 december 2006 - tre konfiterade flugor

Besöket ägde rum en ganska kall kväll i början av december. Vi blev visade till ett bord på nedervåningen, just bredvid baren. Fördelen var att vi där hade bra uppsikt över köket, men nackdelen att vi hamnade mitt i serveringspersonalens lite mer privata sfär.

Både Gabbis och Tina beställde Panzerotti con gorgonzola, prosciutto, noci e basilico och till efterrätt en pannacotta med lime och skogsbär. Eftersom bilen stod utanför och det var mitt i veckan nöjde vi oss med Pellegrino och lättöl.

Servicen var det egentligen inget fel på, men det var störande att personalen hade högljudda, och helt uppenbart privata konversationer inom hörhåll. Visst kan det tyckas charmigt, men detta fallet var det bara störande. Inte heller ser det så trevligt ut när serveringspersonalen halsar sin Pellegrino, för att sedan trava iväg med sin bricka. Dock: Snabb servering av maten och bra rekommendation om dessert.

Pastan var helt klart italiensk på många sätt. Den var vällagad av goda råvaror. Det vi saknade var det där lilla extra, det där som gör att man minns en rätt. Pannacottans smakblandning var intressant, men vi var helt överens: Detta stället är inget man skriver hem om och belönar det med tre konfiterade flugor med ett rätt graverande minus efter.